nieuws

Kunstenaars in visualiseren

datum
13 februari 2023
auteur
Henny Beijer
Marco Blomsma en Rueben van der Peet werken aan content voor stage design
'Elke dag uitgedaagd door het ideale plaatje'.

Hoe ziet de stage er straks uit? Hoe zijn de zichtlijnen? Hoe komt de content over? Wat is de sfeer? Vragen, vragen en nog eens vragen voor onzekere opdrachtgevers van evenementen, congressen en shows.

Op papier mag het er dan allemaal pico bello uit zien, het leeft niet. Dat gaat het pas doen, als de visualizers van Faber ermee hebben gestoeid. Ineens is er diepte, beweging, kleur. Kan de kijker van dichtbij, maar ook van verder af naar het podium, de schermen, de spreker kijken. Ziet en voelt hij de ingekleurde ambiance.

‘Het is letterlijk: wat je ziet, is wat je krijgt’, vertaalt Rueben van der Peet de alom bekende belofte. ‘Dat is de essentie van ons werk, ervoor zorgen dat het plaatje in alle facetten klopt’, vult collega Marco Blomsma aan. Beiden maken deel uit van het creatieve hart binnen Faber. Een bruisend, kloppend en vooral ook functioneel hart.

Digitale schets van ruimte voor zakelijk evenement
Uiteindelijke resultaat Fijn Wonen evenement

Meegroeien in pioniersfase

Grappig, twee creatieven die er beiden in hun jongere jaren nou niet per se van droomden audiovisuele projecten in alle soorten en maten driedimensionaal te visualiseren. Rueben studeerde bouwkunde, bleef na zijn stage bij RAI Amsterdam hangen om daar plattegronden voor beurzen in te tekenen. ‘Vanuit die taak ontdekte ik 3D en heb ik mezelf verder ontwikkeld.’ Marco was applicatieontwikkelaar, studeerde daarna psychologie en kwam uiteindelijk via een grafische opleiding terecht bij een AV-productiebedrijf. ‘Ik heb daar alles gedaan, van events tot camerawerk en montage. Live ervaring deed ik op als stage hand.’ Bij zijn toenmalige werkgever ontstond behoefte aan iemand die digitaal projecten kon visualiseren. Marco stak zijn hand op; de rest is zijn geschiedenis. ‘Net als Rueben was het ook voor mij een kwestie van veel zelf uitzoeken en ontdekken. We zijn allebei wat dat betreft meegegroeid in de pioniersfase van 3D design en de toepassingen voor de audiovisuele en event-branche.’

Bemoeienis uit ervaring

En over die pionierstijd gesproken, dat waren de jaren waarin computers nog uren nodig hadden om animaties te renderen. De apparaten draaiden overuren, de ontwerpers wilden echter ook toen al meer en sneller dan de hard- en software aankon. ‘De hedendaagse computers waar wij bij Faber mee werken, renderen real time. Dat betekent dus dat je meteen kunt zien wat je maakt’, legt Marco uit. ‘Elk effect dat je bedenkt, is meteen op resultaat te beoordelen. Beetje meer licht hier, spreekgestoelte metertje opzij … kwestie van doen en direct te zien.’ Maar het houdt niet op bij louter het aangename en verrassende beeld, de visuele lay out; ze bemoeien zich ook met de functionele kant van het verhaal: ‘Vanuit onze ervaring weten we vaak ook wat technisch in een locatie mogelijk is’, zegt Rueben. ‘Soms zijn in een ontwerp zwevende led-schermen bedacht, of gebogen led-wanden, maar weten wij, dat dit daar niet gaat werken. In de ene locatie past het niet vanwege beperkingen in de belasting, in een andere zal het zicht erop nooit honderd procent zijn en kun je er dus beter van afzien.’

Online productpresentatie in Virtual Event Studio
Afbeelding boven
Polar product launch in de Virtual Event Studio. Design gemaakt door Marco.

Geen vertaling van tekst

Zo zijn er in hun dagelijks werk telkens volop uitdagingen, grote en kleinere van vaak vele projecten tegelijk. ‘Ik ben nu bijvoorbeeld betrokken bij de verdere ontwikkeling van onze website’, vertelt Rueben. ‘De introductiepagina moet worden geanimeerd. Daar stort ik me dan op, terwijl ik ondertussen tegen problemen kan aanlopen waarvoor ik zelf de oplossingen wil vinden.’ Zo is dus geen dag hetzelfde, beamen de twee in koor. ‘Misschien onze belangrijkste tegenstander is nog wel de klok. Hoe meer tijd we krijgen, hoe beter en gedetailleerder we de impressie kunnen maken. Het moet zo strak, overtuigend en tegelijk ook zo realistisch mogelijk. De klant heeft er niets aan vooraf een gelikte animatie te zien, waarvan later in de praktijk op locatie nauwelijks meer iets is terug te zien.’ Dat is trouwens sowieso geen optie: immers, wat in 3D is uitgewerkt, heeft natuurlijk ook een directe relatie met het te besteden budget voor het project. ‘We willen met onze visualisatie meer opleveren dan sec de impressie. We maken immers geen vertaling van een tekst, we dragen visueel bij aan de doelstellingen die de klant heeft met zijn project. Betere communicatie, overtuigingskracht, impact; dat is vooraf zo veel beter te bepalen.’

Creatief Bloed

Of dat nu gebeurt voor een scherm, waarop de animatie, al dan niet met stops en screenshots, kritisch kan worden beoordeeld en geamendeerd. Of bij de opdrachtgever in eigen huis met de bijgeleverde VR-bril op: ‘Hij kan dan letterlijk op zijn aanstaande event rondlopen, indrukken opdoen die zijn gasten straks ook ervaren en invoelen wat die zien en meekrijgen. ‘ Rueben en Marco kunnen ervan genieten als zulke projecten hun computers verlaten. En, het is bovendien prima werken bij Faber; niet alleen door de beschikbaarheid van up to date hard- en software, immers onmisbaar voor hun werk. ‘We krijgen creatief volop de ruimte, zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van tal van creatieve concepten, zowel van opdrachtgevers als voor onze eigen organisatie.’ Neen, dat hadden ze geen van beide kunnen bedenken toen ze nog op zoek waren naar hun bestemming. Nou ja, creatief bloed kruipt waar het niet kan gaan, dat blijkt wel.

 

 

 

Marco Blomsma en Rueben van der Peet

Nieuwsbrief ontvangen?
Ontvang updates over nieuwe producten, recente projecten en nieuws.

Nieuwsbrief (23)

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.